Település bemutatása

 

Kisszőlős története

Írásos emlékek 1266-tól említik a települést, ekkor Villa Scevleus néven a tihanyi bencés apátság birtoka. 1556-ban elpusztították a törökök, a lakóit elhurcolták. Később szinte az összes portát felégették. Az 1563-1567 évi adóösszeírásban a község a somlói várkapitányság része, 7 házzal. Ezután nagyobb csapás a települést nem érte, állandóan lakott. A lakosság elsőrendű fenntartási forrása a szőlő volt, az 1600-as évek végén 138 kapás szőlőt tudhatott a Somlón magáénak.
Népesség megtartó ereje az évek folyamán egyre inkább csökkent. A lakosság száma ugyan stagnál, de a munkalehetőségek és vállalkozások hiánya erősen hat a község gazdasági helyzetére.
 

Kisszőlős ma

Alapvetően útifalunak tekinthető, lakóépületek többsége a Rákóczi u. mentén található. A nagytáblás szántóföldi művelés jellemzi. Közvetlen kapcsolata országos gyorsforgalmi úttal nincs, a 8411 j. országos mellékút biztosítja az átmenő forgalmat.
Jelenleg körjegyzőséget tart fenn Somlószőlős községgel. Óvoda és iskola közös fenntartású intézményként Nagyalásonyban működik.